Sådan undgår du at blive stukket af myg
Nettet er fyldt med gode råd og tips til, hvordan du undgår at blive stukket af myg. Nogle råd er bedre og mere virksomme end andre. Andre råd er gamle husråd, som stadigvæk virker den dag i dag. Fælles for dem alle er dog, at de prøver at hjælpe dig, således du undgår myggestik, og kløen der følger med.
For at forstå, hvorfor nogle råd virker bedre end andre, er du nødtil at forstå, hvad der får myg til at stikke, og hvorfor du evt er i risikozonen for at blive stukket af myg eller insekter. Læs evt vores indlæg omkring myg her.
Da der findes rigtig mange råd til at forebygge myggestik, har vi valgt kun at udvælge de råd, som vi ved virker, og som er effektive. Nogle af rådene er lettere at følge end andre, og nogle af disse mange husråd kræver, at du handler ind/forbereder dig. Men alle rådene her under virker, de er nøje testet af i flere områder af Danmark, Tyskland og Sverige. Dvs de virker mod adskillige myggearter!
Der findes ligeledes en masse praktiske råd, som du selvfølgelig kan følge, således at du mindsker antallet af myg i nærheden af, hvor du bor, med mindre du bor tæt på en skov, søer eller andet myggeland. Listen herunder viser de praktiske tiltag, som dog ikke nødvendigvis afhjælper problemet med myg og myggestik.
- Undgå shorts og korte ærmer – Den bedste måde at beskytte sig mod myg, er ved at dække huden til, således myggene ikke kan stikke. Derfor bør du, som udgangspunkt undgå shorts eller korte ærmer om aftenen. Dette kan dog være svært at overholde, især i de varme sommermåneder. Men det er en let og praktisk måde at undgå de værste stik, især hvis du sidder udenfor.
- Tag løst tøj på – Har du tætsiddende tøj på, kan myg faktisk godt stikke igennem det. Derfor er løst tøj altid en god løsning, da myggenes snabel er meget kort, og den kan derfor ikke ramme huden, hvis dit tøj sidder løst. Løst tøj er ligeledes meget rart, når det er varmt.
- Undgå stillestående vand f.eks fuglebad, tilstoppede tagrender, vandskåle til hunden, badebassin mm – Hunmyggen lægger æg i stillestående vand. Derfor kan du mindste antallet af myg, hvis du undgår, at der er unødvendig stillestående vand i nærheden af dit hus, eller der hvor du skal opholde dig. Skal du være i nærheden af en skov eller sø, kan du næppe gøre det store, da det er optimale områder for myg.
- Brug myggemidler – Miljøstyrelsen anbefaler, at du begrænser brugen af det. Men der findes en masse myggemidler på markedet, som eftersigende skulle virke imod myg. Du bør om nødvendigt kun bruge myggemidler på udsatte områder, som f.eks ikke er dækket af tøj eller beklædning, som f.eks nakken, håndled, hals og hovedregionen. Husk altid kun at anvende produkter, som er godkendt af Miljøstyrelsen. Det er ikke tilladt at importere myggemidler fra andre lande.
Brug ligeledes ikke disse midler på børn under 3 år. - Undgå at svede – Myg tiltrækkes af sved og varme, og derfor er det en god ide, at undgå at svede, hvis du kan. F.eks bør du ikke udføre fysisk arbejde eller sport i de tidsrum, primært aften og tidlig morgen, hvor myggene primært er aktive og aggressive.
- Sluk lyset – Ligesom andre natinsekter, så tiltrækkes myg af lys. Derfor er det altid en god ide, at slukke lyset, hvis det er muligt. Dermed mindsker du risikoen for, at du ubevisdst tiltrækker flere myg end højest nødvendigt.
Mange forskere advarer desuden imod, at du bruger penge på elektroniske apparater og produkter, som skal holde myggene væk. Myg skræmmes ikke væk af lyde eller signaler, der er ihvertfald ingen dokumentation på den påstand. Så du kan ligeså godt spare de penge, som sådan et produkt koster, da effekten ikke eksisterende, jævnfør eksperterne.
Herunder kommer 10 meget forskellige råd, som alle virker i et eller andet omfang. Nogle er mere effektive end andre, og vi har forsøgt at liste dem, således de mest virksomme er i toppen, og de mindst virksomme er i bunden af listen.
1. Myggenet
Myggenet er og bliver det mest effektive middel mod myg. Nettene er med meget små masker, som gør det fysisk umuligt for myggene at slippe igennem. Derfor anvendes myggenet også i områder, hvor der f.eks er malaria og andre sygdomme, som bliver båret af myg.
Ulempen ved myggenet er, at de kun kan dække et begrænset område, f.eks en seng, et telt, en dør i stuen osv. Det er umuligt at bruge disse net på større arealer, f.eks på terrassen, hvis du sidder ude og griller en sommeraften. Der vil nettet mere være til fare i forhold til grillen mm, ligesom det vil være umuligt at lukke nettet helt tæt, således at alle myg holdes ude.
Myggenet er derfor primært velegnet, hvis det er mindre områder, som skal beskyttes imod de stikkende kræ, men det er det bedste og mest effektive middel mod myg!
2. Lime med nelliker i
Nummer 2 på listen er ukendt for rigtig mange, men tricket stammer fra Australien, og det har bredt sig world wide, fordi det er meget effektivt og virksomt, selvom det er simpelt.
- Tag en lime og skær den i 2 halve.
- Sæt derefter nelliker ind i de to halve limes.
- Placer en til to lime både i de rum eller områder, hvor du gerne vil undgå myg.
- Skal du beskytte dig imod myg udenfor, f.eks når du griller en sommer aften, så tag 2-4 limefrugter, og gør som beskrevet herover, og placer dem rundt omkring f.eks terrassen
Du vil nu opleve, at der ikke kommer myg. Myg kan ikke lide citron og citrusfrugter, hvilket blandt andet er årsagen til, at myggelys til dels virker, se punkt 9, eller at citronolie eller citronelleolie kan holde myg væk, se punkt 7. Men lime kombineret med nelliker udsender en duft, som myggene slet ikke kan lide, og som får dem til at holde sig fra de rum og områder, hvor du placerer denne virksomme cocktail.
Dette råd er meget effektivt, når du vil forebygge og undgå myggestik, uanset om du er indenfor, udenfor eller f.eks sover om natten.
En limefrugt er virksom i ca 3-5 dage, hvorefter du skal købe en ny, og skære den over og sætte nelliker i.
3. Bål eller fakler evt med petroleum
Selvom myg bliver tiltrukket af varme, kan de ligesom de fleste andre insekter ikke lide røg. Derfor holder myg sig i god afstand til f.eks bål eller fakler, især hvis faklerne brænder på petroleum. Det er især den lidt kradse duft, som røg fra afbrændt petroleum har, som myggene ikke kan lide.
Ulempen ved dette råd er lidt, at røgen ofte kun blæser i en retning, hvilket vil sige, at har du en større terrasse eller et større område, hvor du og familien/vennerne sidder ude om aftenen, vil det primært kun være i den retning, som røgen blæser, at myggene holdes væk. Så med mindre terrassen er indhegnet i fakler med dertilhørende røgscener, eller I sidder tæt på bålet, så efterlader det muligheden for, at myggene kan snige sig ind bagpå jer.
Derfor anbefaler vi, at denne metode helst kombineres med nogle af de andre gode råd, hvis du vil opnå den bedste virkning, som beskytter dig imod stik.
4. Ventilator eller blæst
Myg er ligesom mange andre små flyvende insekter meget skrøbelige, hvorfor de helst holder sig i skjul, hvis det blæser meget. Du har måske langt mærke til, at der er meget få myg om aftenen om sommeren, hvis det blæser bare lidt kraftigt.
Grunden er, at myg simpelthen bliver pustet væk af vindstød, hvis de begiver sig på rov, når vindstyrken er af en vis styrke. Og det kan du udnytte!
F.eks er en ventilator eller en blæser fantastisk til at holde myg væk. Ud over at blæse myggene væk fra terrassen, så holder den dig også afkølet i de varme sommeraftener.
En let og praktisk måde, at blæse de små bæster væk på, samtidig med at den køler dig ned.
5. B-vitaminer
Det er ikke videnskabeligt bevist, at B-vitaminer virker mod myg, og dette gamle husråd betegnes af flere som overtro, men noget tyder på, at myggene ikke helt tror på det.
Naturligt B-vitamin fra fuldkornsprodukter, nødder, ris, solsikkefrø, og andre plantefrø, samt i kød, fisk og fjerkræ virker ikke på myg. Men det er vigtigt for os mennesker at få, da det styre og regulere en hel række funktioner i kroppen.
Vælger du derimod at spise B-vitamin som kosttilskud, så er reaktionen en helt anden. Myggene holder sig på afstand og stikke de andre, som du er i selskab med.
Hvad der helt præcist er årsagen til, at myg holder sig væk fra personer, der spiser B-vitamin tilskud, det er forskerne ikke enige om. Men der findes rigtig mange beretninger fra folk, som har haft store problemer med myggestik, som pludselig ikke længere bliver stukket, efter de er begyndt på B-vitamin kosttilskud.
Det er her vigtigt at påpege, at det ikke hjælper at spise kosttilskud samme dag, som du f.eks skal til grillfest eller på hyttetur. Du skal starte et par dage i forvejen, således vitaminerne har mulighed for at cirkulere rundt i kroppen. Dermed opnår du den effekt, som videnskabeligt ikke er påvist, men som mange taler om og roser.
6. Smart grill trick mod myg
Svenske Anna Rosenberg har fundet en rigtig smart teknik, som kombinerer varme og madolie, og som ud fra billederne at vurdere, er ret virksom og effektiv.
- Læg to ringe af briketter i grillen, der skal være to rækker i to lag. Husk at der skal være et hul – mellemrum i ringen, da den skal antændes i den ene ende
- Tænd herefter briketterne i den ene ende, hermed vil briketterne langsomt antænde hinanden, og grillen holder sig varm hele natten. Det er samme princip, som hvis du skal langtidsstege køb på grillen
- Luk spjældet på låget, og lad spjældet i bunden af grillen stå lidt åben
- Smør hele låget ind i et tyndt lag madolie, f.eks solsikkeolie, rapsolie, vindruekerneolie eller olivenolie
- Læg låget på grillen, og lad herefter grillen tiltrække alle myg og insekter
Dette tip skulle virke ret effektivt, hvilket flere søgninger på f.eks Google afslører.
Er du i tvivl, så se Anna Rosenbergs billeder i Facebook opdateringen herunder, hvor låget er fyldt med myg!
7. Brug citronelleolie eller citronolie
På 7. pladsen er der blevet plads til de to æteriske olier, nemlig citronelle olie og citronolie. Begge olier er meget syrlige, hvilket myg ikke kan lide, og derfor er især citronelleolien kendt for, at den er yderst virksom imod myg og andre blodsugende insekter.
Faktisk har æterisk citronelleolie været anvendt imod myg igennem historien, og alt forskning har påvist, at myggene ikke kan udstå oliens syrlighed.
Køb ren citronelleolie her
Citronelleolien kan anvendes på to måder, enten ved at fortynde den rene æteriske olie med f.eks vand eller en basisolie, og derefter påføre den huden, eller ved at smøre/dryppe lidt fortyndet olie i de områder, som du gerne vil være fri for myg. Det kunne f.eks være ved at smøre karmen i døren ud til have, eller ved at smøre karmen i vinduerne. Dermed er du sikker på, at ingen myg flyver igennem, da olien vil holde dem væk.
Principperne er de samme, når det gælder citronolie, som dog ikke er nær så virksom og effektiv, som citronelleolien har vist sig at være.
Køb citronolie her
Der er flere andre æteriske olier, som delvist holder myggene på afstand, men de er langt fra ligeså virksomme og gode, som de to olier herover, og derfor bør du enten anvende en af disse to olier, eller også bør du overveje at benytte et af de andre tips i dette indlæg.
Husk altid at købe rene æteriske olier. Olierne må ikke være blandet op med andre ingredienser, og du bør også undgå olier, som er fortyndet op i f.eks vand eller basisolie, da du dermed ikke selv kan dosere mængden af citronelleolie eller citronolie i din blanding.
8. Spis meget hvidløg
Du har måske hørt eller læst om myten med, at et fed hvidløg i soveværelset eller på terrassen holder myg væk. Det er en gammel skrøne, som desværre har vist sig ikke at virke.
Derfor undre det dig måske, at hvidløg er nævnt på denne liste? Og lad det være sagt med det samme, tricket er ikke videnskabeligt bevist, men det virker!
Spiser du meget hvidløg, og hermed menes ikke bare et enkelt fed i f.eks din lasagne eller på din pizza, men derimod meget hvidløg, altså adskillige fed, vil du opleve, at du ikke bliver stukket af myg. I lande hvor hvidløg er en vigtig del af maden og kosten, er befolkningen som spiser meget hvidløg ikke udsat for samme problemer med myg, som dem der ikke spiser meget hvidløg.
Noget tyder på, at når du spiser meget hvidløg, udsender kroppen nogle dufte, som myggene ikke kan lide. Dermed holder de sig fra din hud og blod, og finder en anden at stikke.
Det er vigtigt at påpege, at denne metode KUN beskytter den enkelte person. Det er ikke sådan, at en person der har spist meget hvidløg, kan holde en hel terrasse fri for myg. Myggene vil bare ikke stikke vedkommende, mens alle andre i området, stadigvæk kan blive stukket, og faktisk er blevet yderligere udsatte.
9. Myggelys
Myggelys er ikke super effektive mod myg desværre. Eller dvs vælger du myggelys, som indeholder f.eks citron eller citronolie, så kan lysene godt afholde nogen myg, men du må ikke forvente, at det er et mirakelprodukt, for det er det langt fra.
Der findes desværre rigtig mange dårlige myggelys på markedet, som faktisk nærmest ikke har nogen effekt på myggene, og hvis lysene ikke kan holde myggene væk, hvorfor så overhovedet købe dem og have dem tændt?
Myggelys er et af de billige tips, men det kan ikke anbefales herfra.
10. Brug myggemidler
Myggemidler virker oftest effektivt, og derfor burde de heller ikke ligge på 10. pladsen på listen, men derimod være i toppen af listen, hvis vi ene og alene ser på virkningen. Men som tidligere nævnt, fraråder Miljøstyrelsen, at du anvender disse produkter, ihvertfald bør du holde forbruget på et absolut minimum.
Markedet for myggemidler er vokset eksplosivt de senere år, og det er langt fra alle produkterne, som er pengene værd. Nogle af de mere effektive produkter mod myg, er følgende:
- Myggebalsam
- Myggespray
- Cremer
- Gels
- Plastre
- Tabletter
- mm
Selvom mange af disse produkter sikkert er gode og effektive, er de næppe sunde for huden og kroppen, især ikke hvis du er i kontakt med den jævnligt eller over lange perioder.
I Danmark er produkter med DEET forbudt, ikke fordi DEET er under mistanke, men fordi producenten ikke vil udlevere de nødvendige informationer til Miljøstyrelsen, så det kan blive godkendt.
I Sverige er produkter med DEET eller PMD meget populære, fordi de har vist sig særdeles virksomme, når det gælder om at holde myggene væk og undgå stik.
Kender du et godt tip til, hvordan man undgår myggestik, eller har du et spørgsmål eller kommentar, er du mere end velkommen til at skrive det herunder i kommentarfeltet 🙂
Kilde:
– Sådan undgår du myg og myggestik
Jens skriver
Vil gerne se en videnskabelig bevis for, at B-vitaminer passer. Ifølge to forskere, så passer det altså ikke.
“Man kan ikke beskytte sig med masser af hvidløg, b-vitaminer eller en kraftig gin og tonic.”
Thomas Pape, forsker i insekter
“Det er der ikke noget om. I tilfældet med B-vitaminerne har man undersøgt det meget, meget grundigt. Og der er ikke noget på det”
“Myg tiltrækkes af CO2 og varme. Det afgiver alle mennesker. Men de tiltrækkes også af bestemte duftstoffer. Og de kan være forskellige fra person til person ….”
Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
Kilder:
https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-stikker-myg-bestemte-mennesker
http://livsstil.tv2.dk/sundhed/2016-06-05-eksperten-her-er-de-fire-raad-mod-myg-der-virker
Cosmos Co skriver
@Jens
Det er korrekt, at der jævnfør de sparsomme studier, som der har været, pt ikke foreligger dokumentation.
Men folk der opholder sig i udsatte områder, som f.eks dem der er fritluftsmennesker i Sverige, anbefaler og bruger B-vitamin, og de oplever meget færre myggestik.
Som det også fremgår af artiklen på Videnskab.dk, så er viden om myg yderst sparsom, og man ved ikke, hvorfor myg stikker bestemte personer fremfor andre, ligesom mange af metoderne til at holde dem væk ikke er videnskabeligt dokumenterede.
Gitte skriver
Jeg var i Thailand som 19 årig og fik på rekord tid 52 mygstik!
Året efter var jeg igen i Thailand og havde spist b vitamin i 1-2 måneder forinden , jeg fik ingen mygstik! Det virker
Cosmos Co skriver
@Gitte
Det er præcist det, som mange fortæller, og derfor virker det også på en eller anden måde. At det så ikke er dokumenteret via studier endnu, det er så en anden sag 🙂
Tina skriver
Akupunktur mod myggestik virker på næsten alle! 1-2 behandlinger med bare 2 nåle i punktet nyre6 gør at man får langt færre stik, og at de ikke hæver op eller klør. Man skal være god til at stikke Nyre6 punktet, og vide hvordan nålen skal manipuleres! Jeg har behandlet masser af mennesker over årene og med god effekt!
Mvh
Tinas Akupunktur klinik.
Cosmos Co skriver
@Tina
Interessant og mange tak for informationen.
Lena skriver
Jeg spiser c-vitaminer hver dag.
Og det har nedsat antallet af myggestik jeg får. Med mere end halvdelen.
Cosmos Co skriver
@Lena
Dejligt at gøre, at det virker for dig, men der foreligger desværre ikke noget dokumentation for, at det forholder sig sådan.
Men en del – ligesom dig – har omtalt, at de undgår myggestik med c vitamin 🙂