De 25 bedste råd og husråd til at behandle myggestik
Der er ingen tvivl om, at vi kun kan anbefale, at du forebygger og undgår at få myggestik. Men nu har vi som bekendt, ikke altid kontrol over den slags, selvom denne liste er fyldt med gode forebygende råd mod myggestik, Så skulle uheldet være ude, findes der heldigvis en masse gode og praktiske råd og husråd, som du kan bruge i behandlingen af myggestikket, således at det kløer og svier mindst muligt.
For at forstå, hvorfor disse råd virker, selvom nogle af dem lyder komiske, er vi nødtil at se nærmere på, hvorfor et myggestik klør og svier.
Når myg “stikker” er der to måder, hvorpå det kan ske. Enten at de kradser i huden, og derved får adgang til blodet, som de drikker, eller ved at de skærer et lille bitte hul, hvorfra de suger blodet op. Det er den sidste metode, som de fleste myggearter benytter, og ved begge metoder benytter myggene enzymer, således blodet ikke størkner.
Det er disse enzymer, som huden reagerer på, og som giver kløe og svie. Derfor skal enzymerne neutraliseres, inden du kradser dig selv helt til blods.
Og der er mange måder, som du kan bruge til dette, nogle er mere effektive og virksomme end andre. Nogle er dokumenteret, mens andre bare er husråd, som er mange hundrede eller tusinde år gamle. Fælles for alle rådene herunder er, at de er testet, og de virker i et eller andet omfang. Du kan læse en mere uddybende forklaring om hvert enkelt råd, samt hvad du skal gøre og ikke gøre, for at opnå den ønskede effekt.
Der findes et hav af produkter, som er speciel udviklet til at lindre svie og kløe fra myggestik, og de er altså ikke nævnt, herunder finder du kun gode og effektive husråd, hvor mere eller mindre almindelige ingredienser eller råvarer kan afhjælpe problemet med myggestik.
Er du allergisk overfor myggestik eller insektbid, bør du ikke prøve nedenstående husråd, men i stedet følge den normale procedure i forbindelse med stik. Er du allergisk overfor myggestik og anvender nedenstående råd, kan vi ikke forudse effekten eller risikoen. Derfor anbefaler vi, at du enten følger normal procedure, eller søger lægehjælp hurtigst muligt.
Argan olie til myggestik
Køb økologisk argan olie her
Argan olie er yderst virksomt, når det gælder rensning, pleje og behandling af myggestik. Oliens rensende egenskaber neutraliserer enzymerne fra myggen, samtidig med at oliens plejende- og helende egenskaber får huden og myggestikket til at hele hurtigere. Du får altså både rensning, pleje og øget heling ved at bruge arganolien.
Alt i alt en meget effektiv måde til at lindre kløe og svie, samtidig med at myggestikket forsvinder hurtigere.
Sådan gør du
Smør et tyndt lag arganolie direkte på myggestikket, det er vigtigt, at laget er tyndt, således huden ikke drukner i olie.
Gentag dette 2-6 gange dagligt alt efter behov. Smør myggestikket, når det begynder at klø, eller hvis huden er ved at være tør.
Bliv ved med at smøre i 1-3 dage, hvorefter myggestikket er forsvundet. Stikket stopper typisk med at klø efter første dagen.
Det er vigtigt, at du kun behandler myggestik med 100% ren argan olie, da et blandingsprodukt med f.eks silikoner, kan forårsage betændelse, udslæt mm.
Du kan læse mere om argan olie til myggestik her.
Tandpasta
Det lyder måske lidt sjovt og komisk, men helt almindelig tandpasta fra f.eks Colgate, Zendium eller Aquafresh kan lindre såvel kløe og svie. Årsagen til dette skal findes i, at tandpaster indeholder en masse enzymer, som neutraliserer de enzymer, som der er i myggens spyt. Dermed stopper hudirritationen.
Tandpasta har kun lindrende egenskaber, den har ingen indflydelse på, hvor hurtigt stikket forsvinder. Derfor kan det evt med fordel kombineres med f.eks arganolien eller aloe vera saft.
Sådan gør du
Dup et tyndt lag tandpasta direkte på myggestikket, og lad det sidde i et par minutter, før du begynder at fordele det i et tyndt lag.
Gentag dette morgen og aften, evt middag hvis det kløer. Efter 1-2 dage kløer og svier stikket ikke mere, og nu skal du bare vente på, at det heler.
Aloe Vera
Aloe Vera er et af de mest omtalte husråd, når det kommer til lindring af kløe ved myggestik. Det er saften – gel i plantens blade, som er yderst virksom til blandt andet myggestik, men kan også anvendes mod hudirritation, eksem, skoldninger, solbrændt hud osv.
Aloe Vera kan enten benyttes ved, at du knækker et blad af planten, og presser aloe vera gel ud af bladet og direkte på myggestikket. Eller du kan købe aloe vera gel på f.eks tube eller bøtte. Her skal du dog være meget opmærksom på, at du køber et rent produkt, og ikke et eller andet produkt, hvor aloe vera gel kun udgør en meget lille del af produktet.
Sådan gør du
Pres aloe vera gel ud af et blad, eller dyp en lille klat aloe vera gel fra tuden direkte på stikket fra myggen. Fordel gelen i et tyndt lag.
Gentag dette 2-3 gange dagligt, alt efter behov, smør stikket hvis det begynder at klø eller svie.
Efter typisk en dag, stopper stikket med at svie, og efter 1-3 dage er det typisk væk og helet.
Æblecidereddike
Æblecidereddike er en ingrediens, som er blevet delvist glemt i den moderne husholdning. Men eddiken har mange gode egenskaber, og den har tidligere været anvendt til mange forskellige former for behandlinger, en vigtig ingrediens, når det kom til husråd, f.eks er den virksom mod fodvorter. Læs her.
Eddike har rensende egenskaber, og det er disse, som blandt andet gør den effektiv mod myggestik. Men da æblecidereddike er meget koncentreret, skal den blandes op i vand, før du smører den på huden, ellers kan det give hudirritation og udslæt.
Sådan gør du
Bland et par dråber æblecidereddike op i ½-1 dl vand. Rør blandingen godt rundt.
Smør væsken direkte på myggestikket. Gentag dette morgen og aften i 1-2 dage, herefter vil stikket ikke længere klø, og du vil samtidig opleve, at stikket heler hurtigere.
Et yderst virksomt og effektivt trick, så længe du husker at blande eddiken op med vand.
Pattesalve – Kopattesalve
Kopattesalve eller pattesalve, som det også kaldes, er kendt for de desinficerende egenskaber, samtidig med at den plejer og blødgøre huden. Det er især de desinficereden egenskaber, som er årsagen til, at kopattesalve kan anvendes imod myggestik. Pattesalven neutralisere enzymerne i myggenes spyt, og dermed fjernes årsagen til, at stikket giver hudirritation, kløe og svie.
Hvis du vælger at anvende en kopattesalve, er det vigtigt, at du vælger en salve, som er så naturlig som muligt. Undersøgelser har desværre vist, at nogle pattesalver indeholder syntetiske desinficerende midler, som både kan være allergifremkaldende, og som kan skade mere end de gavner på lang sigt. Derfor er en kopattesalve baseret på f.eks olie at foretrække.
Sådan gør du
Smør et tyndt lag kopattesalve på myggestikket.
Gentag dette 1-2 gange dagligt, indtil kløe, svie og irritation forsvinder.
Salt – saltvand
Køb marokkansk havsalt her
Salt er undervurderet på rigtig mange områder, fordi mange desværre kun forbinder de hvide/gennemsigtige krystaller med madlavning og konservering af kød. Men salt kan anvendes og bruges til meget andet end maden, det er faktisk et fantastisk middel til både hudpleje, hårpleje, fodpleje og selvfølgelig imod myggestik.
Salt har rensende egenskaber, og det er disse egenskaber, som gør saltet genialt til myggestik, da det neutraliserer enzymerne i myggens spyt, hvorved kløen og svien lindres, og forsvinder allerede efter en eller to behandlinger.
Du kender det måske fra sommerferien, hvor myggestikkene ikke kløer mere, efter du har været i havet. Det er saltet i vandet, som er årsagen til dette.
Sådan gør du
Det kan lyde kompliceret, at behandle myggestik med salt, men det er faktisk meget simpelt. Du kan enten bruge færdigblandet saltvand, eller du kan blande dit eget.
Tag en kop eller et glas, og fyld ca 1 dl vand i det. Tilsæt 1 spiseskefuld havsalt, ikke bordsalt eller køkkensalt. Rør rundt indtil saltet er helt opløst.
Dyp forsigtig saltvandet på myggestikket, og fordel det i et tyndt lag. Brug evt vat dyppet i saltvandet, det gør det måske lettere at smøre på stikket.
Gentag dette 4-6 gange dagligt, så vil kløen og svien stoppe indenfor få timer. Saltet plejer og renser ligeledes, således stikket hurtigere heler og forsvinder.
Løg eller hvidløg
Løg eller hvidløg er faktisk effektive til myggestik, hvis du har fået et stik, ikke som forebyggende. Om du bruger løgringe eller et fed hvidløg, er irrelevant, da de virker stort set lige effektivt.
Det er saften i løget og hvidløget, som renser myggestikket, og dermed lindre kløen og svien. Løg er et gammelt råd til myggestik, og der findes ligeledes en masse myter omkring løgets egenskaber i forbindelse med myg.
Sådan gør du
Har du fået myggestikket fornyligt, vil det i langt de fleste tilfælde være nok, hvis du holder løgskiven / hvidløgsfeddet på i 5-10 minutter. Er det flere timer siden, at du har fået stikket, og er det hævet op, kan det f.eks være en fordel, hvis du taper løbet eller hvidløget fast til stikket i en kortere periode på et par timer.
Det er vigtigt, at du bruger friske og saftige løg eller hvidløg, da saften er kodeordet i dette trick. Skær en semi tyk skive løg, eller halver hvidløget, og pres det mod myggestikket, sørg for at presse lidt saft ud.
Hold det på i 5-10 minutter, hvis du er blevet stukket for nylig, ellers tape det fast til stikket i et par timer.
Herefter skulle svie, kløe og smerte lindres, og du skal nu blot vente på at myggestikket heler. Her kan du f.eks kigge på nogle af de andre tips, f.eks argan olie, salt eller lignende, som speeder helingsprocessen op.
Sprit eller alkohol
Sprit desinficerer og renser, hvorfor sprit er godt mod myggestik. Vodka, rom eller gammel dansk mm kan også anvendes.
Spritten eller alkoholen renser stikket, og fjerner enzymerne fra myggens spyt, som forårsager hudirritationen i form af svie og kløe.
Sprit er yderst effektivt, men det udtørre huden ,hvorfor du bør bruge denne metode med omtanke.
Sådan gør du
Smør et tyndt lag sprit eller alkohol direkte på myggestikket, det kan svie, mens det renses. Brug evt vat, som du gør fugtig med sprit.
Gentag dette f.eks 1-2 gange dagligt indtil svien og kløen stopper, typisk sker det efter ½-1 dag.
Sprit bør bruges med omtanke, da det udtørre huden, samt kan give hudirritation ved overforbrug.
Lavendelolie
Køb ren lavendelolie fra Marokko her
Lavendelolie er kendt for sine meget beroliggende og rensende egenskaber, hvilket også er årsagen til, at lavendelolie kan anvendes til myggestik. Æterisk lavendelolie går ind og beroligger stikket, samtidig med at olien renser det og neutraliserer enzymerne fra myggens spyt.
Lavendelolie er ikke den eneste æteriske olie, som har disse gode egenskaber, der er flere olier her på listen, som også kan reducere hævelsen og fjerne irritationen.
Hvis du vælger at anvende lavendelolie, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på, at æteriske olier ikke må bruges rene, da det kan give udslæt, og i værste fald allergi. De æteriske olier er ganske enkelt alt for koncentrerede til menneskets hud.
Husk ALTID at fortynde din æteriske olie i forholdet 1:100, som minimum, således blandingen ikke er for koncentreret til din hud.
Sådan gør du
Efter at have fortyndet lavendelolien op i en basisolie eller vand, f.eks arganolie, olivenolie, mandelolie eller abrikosolie, smører du et tyndt lag af blandingen på myggestikket. Det er vigtigt, at du fordeler det i et tyndt lag, med fokus på stikkets midte. Brug evt vat, hvis du synes det er lettere at fordele blandingen med det.
Gentag dette 2-3 gange dagligt i 1-2 dage, hvorefter kløen og irritationen er gået i sig selv, og stikket ligeledes vil være på kraftig retur.
Vil du have, at myggestikket heler hurtigere, kan du fortsætte med at smøre det i 3-4 dage, hvorefter det i langt de fleste tilfælde vil være forsvundet helt.
Tigerbalsam
Tigerbalsam er en smertelindrende creme udviklet i 1870’erne af apotekeren Aw Chu Kin i Rangoon, Burma. På burmesisk kaldes cremen Ban Kim Ewe = 10.000 gyldne olier, hvilket henviser til, at cremen består af en række gode og plejende olier, som tilsammen giver den virksomme og effektive Tigerbalsam creme.
Cremen er meget populær blandt sportsfolk, fordi den er god til massage og ømme muskler.
Det er olierne i tiger balsam cremen, som gør den effektiv og virksom til at behandle myggestik og insektstik – insektbid generelt. Cremen renser og plejer, hvilket vil sige, at den giver en hurtig lindring, når det gælder hævelsen, rødme, kløe og svie. Tigerbalsam øger ligeledes helingsprocessen, således myggestikket hurtigt forsvinder.
Sådan gør du
Smør et tyndt lag tigerbalsam creme direkte på myggestikket og huden omkring.
Gentag dette 1-2 gange dagligt, hvorefter stikket vil være væk i løbet af et par dage. Svie og kløe vil typisk allerede forsvinde den første dag.
Eddike
Princippet ved eddike, er det samme som ved æblecidereddike, nemlig at det er eddikens rensende egenskaber, kombineret med dens syrlighed, som gør den velegnet til at rense myggestik. Normal eddike eller hvid eddike skal ikke nødvendigvis fortyndes op, det kan sagtens anvendes som det er direkte på myggestikket. Men har du sart hud, eller bliver din hud hurtigt irriteret, kan det anbefales, at du blander det op med lidt vand.
Sådan gør du
Smør et tyndt lag eddike eller fortyndet eddike direkte på myggestikket. Benyt evt vat, det gør det lettere at fordele eddiken.
Gentag dette 1-3 gange dagligt alt efter behov, og bliv ved indtil myggestikket ikke klør mere. Det stopper typisk kort tid efter første pleje.
Sæbe
Sæbe er ret effektivt til at stoppe svie og kløe i forbindelse med myggestik og insektbid, men det skal være den gammeldags håndsæbe, ikke flydende sæbe. Årsagen til at sæbe er virksomt, skyldes at sæbe indeholder olier, og det er disse olier, som både lindre kløe og irritation, samt renser stikket og neutraliserer enzymerne fra myggens spyt.
Sådan gør du
Fugt et hjørne eller den ene ende på sæbe, og begynd at gnide det fugtige sæbe direkte på myggestikket.
Bliv ved med dette i et par minutter, indtil myggestikket ikke længere klør eller svier. Lad herefter sæben sidde i et par minutter yderligere.
Vask forsigtigt sæben væk med varmt vand, evt med en klud.
Du kan med fordel anvende olier, som f.eks argan olie eller Aloe vera, hvis du ønsker at stikket skal hele hurtigere.
Honning
Honning er meget kendt for sin sødelige smag, men honning er god mod infektioner og hudirritationer, hvilket skyldes at honning har antiseptiske egenskaber. Derfor er honning også yderst virksomt, når det gælder myggestik, hvor den søde bihonning både lindre smerterne, men samtidig får myggestikket til at hele hurtigere.
Honning kan både anvendes kort tid efter, at du er blevet stukket, men det kan også anvendes adskillige timer efter, når stikket for alvor begynder at genere.
Sådan gør du
Dyp pegefingeren i honning, her er dansk bihonning at foretrække, specielle honning typer, så som akaciehonning, skovhonning mm er knap så virksomme.
Lad honningen sidde på i 5-7 minutter, sørg for den dækker hele myggestikket og huden omkring.
Skyld den forsigtigt af med varmt vand. Så skulle stikket gerne stoppe med at genere, og myggestikket skulle ligeledes hele væsentligt hurtigere.
Citronsaft – Citronolie
Køb ren citronolie her
Citronolie er endnu en æterisk olie, som kan bruges mod myggestik, både til at rense stikket, og dermed lindre kløe og svie, men også til at få stikket til at hele hurtigere. Citronolie er meget syrlig, og olien er kendt for sine rensende og plejende egenskaber, hvilket har gjort den til en af de meget populære og mest brugte æteriske olier.
Du kan både bruge en købt citronolie, du kan også vælge selv at lave din citronolie. Begge virker lige godt 🙂
Du kan også vælge at bruge frisk citronsaft, her skal du enten presse saften ud af citronen, eller du skal klemme saften ud af en citronskive, og fordele den på myggestikket. Dermed vil den syrlige citronsaft rense stikket, og neutralisere enzymerne, hvorved kløen og svien stopper.
Hvis du vælger at anvende citronolie, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på, at æteriske olier ikke må bruges rene, da det kan give udslæt, og i værste fald allergi. De æteriske olier er ganske enkelt alt for koncentrerede til menneskets hud.
Husk ALTID at fortynde din æteriske olie i forholdet 1:100, som minimum, således blandingen ikke er for koncentreret til din hud.
Sådan gør du
Efter at have fortyndet citronolien op i en basisolie eller vand, f.eks arganolie, olivenolie, mandelolie eller abrikosolie, smører du et tyndt lag af blandingen på myggestikket. Det er vigtigt, at du fordeler det i et tyndt lag, med fokus på stikkets midte. Brug evt vat, hvis du synes det er lettere at fordele blandingen med det.
Gentag dette 2-3 gange dagligt i 1-2 dage, hvorefter kløen og irritationen er gået i sig selv, og stikket ligeledes vil være på kraftig retur.
Vil du have, at myggestikket heler hurtigere, kan du fortsætte med at smøre det i 3-4 dage, hvorefter det i langt de fleste tilfælde vil være forsvundet helt.
Limesaft – Limeskive
Princippet er det samme, som hvis du bruger citronsaft fra rådet herover. Det er limesaftens syrligehed, som gør, at den kan rense stikket for enzymer, og dermed lindre hudirritationen, rødmen og evt hævelser. Om du bruger limesaft eller citronsaft – citronolie er irrelevant, alle 3 ting er lige virksomme og effektive.
Sådan gør du
Pres enten saften ud af en lime, eller skær et par skiver lime. Pres herefter saften ud af skiverne og dryp det på myggestikket, lad evt limeskiven ligge på stikket i et par minutter.
Vask efterfølgende saften af med varmt vand. Herefter skulle stikket ikke klø mere.
Gentag evt dette, såfremt stikket skulle klø eller svie senere. Herefter skulle alt myggens spyt være neutraliseret, og du skal blot vente på, at stikket heler.
Bananskræl
Indersiden på bananskrællen er meget undervurderet, når det gælder behandling af skavanker. Ud over at bananskræl er en af de mest virksomme og effektive metoder imod fodvorter og vorter, fjerner langt de fleste, så kan det også bruges til behandling af myggestik.
Det er den unikke sammensætning i skrællen, som gør den helt unik og virksom, og skællen kan både bruges til at lindre hudirritationen, men den øger også helingsprocessen.
Bemærk du kan bruge både økologiske bananer og traditionelle bananer, da det er indersiden af skrællen, som skal anvendes. Derfor har det ingen betydning, om skrællen er sprøjtet eller ej.
Sådan gør du
Pil en banan og tag skrællen. Skær et lille firkant ud, 2 x 2 cm er let at styre.
Gnid herefter indersiden af bananskrællen mod myggestikket og huden omkring stikket. Gør dette i et par minutter, og vask derefter stikket med varmt vand.
Kløe, svie, rødme og hævelserne skulle herefter aftage hurtigt, og ellers gentag ovenstående senere på dagen.
Kan med fordel kombineres med argan olie eller aloe vera efterfølgende.
Bagepulver
Bagepulver kan anvendes til myggestik, hvilket overrasker de fleste. Men pulveret er basisk, og derfor er det virksom og effektivt mod enzymerne i myggens spyt. Bagepulveret kan dog ikke bruges ren, det skal blandes op med vand i, hvis det skal virke. Og her er der to metoder, som du kan læse om herunder.
Sådan gør du
Tilsæt en teskefuld bagepulver til et glas vand. Rør det rundt, og dyp en klud ned i vandet. Læg kluden på stikket i 10-20 minutter, og skyld efter med varmt vand.
Den anden metode er, at røre en spiseskefuld bagepulver op med 2 spiseskefulde vand. Rør det samme til en pasta masse, og smør den direkte på myggestikket. Lad den sidde i 5-10 minutter, og skyld den herefter af med varmt vand.
Begge metoder er virksomme og effektive, så det er helt op til dig, hvilken af dem, du vil benytte.
Frisk Basilikum, oregano eller pebermynte
Det er ikke kun æteriske olier, som er udvundet fra krydderier, som kan bruges til myggestik. De friske krydderier er ligeledes yderst virksomme. Eller dvs safterne i krydderierne, kan du med fordel anvende til myggestikket, således det lindre udslettet og irritationen.
Krydderierne er meget virksomme, det kan svie lidt, når du putter dem på myggestikket, men de neutraliserer hurtigt enzymerne fra myggens spyt, hvorved hævelse, rødme, kløe og svie lindres hurtigt.
Om du vælger basilikum, oregano eller pebermynte, det er helt op til dig, du kan også kombinere de 3 krydderier, hvis du foretrækker dette.
Sådan gør du
Tag en lille håndfuld frisk basilikum, oregano eller pebermynte. Knus eller hak krydderierne i småstykker, og gnid dem forsigtigt på myggestikket, mens du presser saften fra krydderierne ned i stikket.
Lad saften og krydderierne ligge 5-10 minutter på stikket, hvorefter du skylder det af med varmt vand.
Oreganoolie
Køb æterisk oreganoolie her
Af alle æteriske olier, er oreganoolie måske den mest effektive og virksomme til myggestik, men også den mest kraftige af olierne. Derfor skal den bruges med omtanke, og den skal fortyndes, før den kommer på huden. Det er oliens helt unikke sammensætning, som giver den rensende og plejende egenskaber, som f.eks kan bruges i forbindelse med stik eller bid fra myg og insekter.
Hvis du vælger at anvende oreganoolie, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på, at æteriske olier ikke må bruges rene, da det kan give udslæt, og i værste fald allergi. De æteriske olier er ganske enkelt alt for koncentrerede til menneskets hud.
Husk ALTID at fortynde din æteriske olie i forholdet 1:100, som minimum, således blandingen ikke er for koncentreret til din hud.
Sådan gør du
Efter at have fortyndet oreganoolien op i en basisolie eller vand, f.eks arganolie, olivenolie, mandelolie eller abrikosolie, smører du et tyndt lag af blandingen på myggestikket. Det er vigtigt, at du fordeler det i et tyndt lag, med fokus på stikkets midte. Brug evt vat, hvis du synes det er lettere at fordele blandingen med det.
Gentag dette 2-3 gange dagligt i 1-2 dage, hvorefter kløen og irritationen er gået i sig selv, og stikket ligeledes vil være på kraftig retur.
Vil du have, at myggestikket heler hurtigere, kan du fortsætte med at smøre det i 3-4 dage, hvorefter det i langt de fleste tilfælde vil være forsvundet helt.
Pebermynteolie
Køb ren pebermynteolie her
Du kender sikkert pebermynteolie, fordi olien er yderst effektiv og virksom, når det gælder om at pleje og rense f.eks sår, eksem, hudafskrabninger mm. Det er oliens helt unikke rensende egenskaber, som ligeledes gør den virksom til stik fra f.eks myg. Olien går ind og fjerner enzymerne fra myggens spyt, og den holder stikket rent, således der ikke går betændelse eller infektion i det.
Hvis du vælger at anvende pebermynteolie, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på, at æteriske olier ikke må bruges rene, da det kan give udslæt, og i værste fald allergi. De æteriske olier er ganske enkelt alt for koncentrerede til menneskets hud.
Husk ALTID at fortynde din æteriske olie i forholdet 1:100, som minimum, således blandingen ikke er for koncentreret til din hud.
Sådan gør du
Efter at have fortyndet pebermynteolien op i en basisolie eller vand, f.eks arganolie, olivenolie, mandelolie eller abrikosolie, smører du et tyndt lag af blandingen på myggestikket. Det er vigtigt, at du fordeler det i et tyndt lag, med fokus på stikkets midte. Brug evt vat, hvis du synes det er lettere at fordele blandingen med det.
Gentag dette 2-3 gange dagligt i 1-2 dage, hvorefter kløen og irritationen er gået i sig selv, og stikket ligeledes vil være på kraftig retur.
Vil du have, at myggestikket heler hurtigere, kan du fortsætte med at smøre det i 3-4 dage, hvorefter det i langt de fleste tilfælde vil være forsvundet helt.
Kamille eller kamillete
Kamille blomsten har været en fast del af “medicinskabet” i Danmark i mange tusinde år. Blomsten kan bådes anvendes til te, i forbindinger, til at rense sår, rifter, eksem mm, og selvfølgelig kan blomsten, såvel som kamilleteen anvendes til myggestik.
Det er de rensende egenskaber, som gør kamilleblomsten velegnet til myggestik, ligesom den har beroliggende egenskaber, således hævelsen aftager og helingsprocessen går hurtigere, end normalt.
Sådan gør du
Gnid kamille blomsten direkte på myggestikket, sørg for at presse noget saft ud. Gør dette i et par minutter, og lad herefter saften og blomsten virke i yderligere et par minutter, før du vasker det hele af med varmt vand.
Ellers lav noget kamillete, og vrid en klud op i det, og gnid den på stikket. Læg derefter kluden som en forbinding på stikket i 10-20 minutter, hvorefter svie, kløe og hudirritationen gerne skulle være aftaget.
Isterninger
Is og isterninger kan anvendes til myggestik, dog er det ikke den mest effektive metode. Isen nedkøler stikket, samt reducere evt hævelsen, rødme, kløe og svie, men de fleste oplever at lindringen kun er midlertidig. Is er frosset vand, og det indeholder intet, som renser eller lindre myggestikket, men nedkølingen kombineret med det rene vand, kan reducere irritationen, og hos nogle afhjælper isen faktisk problemet.
Sådan gør du
Placer nogle isterninger eller en isterningepose i et viskestykke eller håndklæde, og hold det på myggestikket i 10-20 minutter. Is må ikke komme direkte på myggestikket, da der er risiko for forfrysninger eller hudskader, hvis huden køles ned på denne måde.
Gentag flere gange dagligt, hvis det begynder at klø eller svie igen.
Varmt vand
Mange ved det ikke, men noget så simpelt som varmt vand, har faktisk en positiv virkning på rødmen, kløen og svien i forbindelse med myggestik. Det varme vand renser stikket lidt, men det er især den lindrende effekt, som gør det effektivt. Samtidig fjerner vandet de fleste enzymer fra mygges spyt, og dermed reduceres kløen væsentligt.
Det er vigtigt, at du bruger varmt vand, ikke lunkent, ikke kogende, men varmt.
Sådan gør du
Du kan enten bruge det rendende vand fra vandhanen, og sætte den kropsdel, som du er blevet stukket på, ind under vandet. Det kan dog være svært, hvis du er blevet stukket på selve kroppen eller benet.
Alternativt kan du bruge bruseren. Enten ved at gå i bad, men endnu bedre ved kun at sprøjte varmt vand på det område, hvor du er blevet stukket.
Slutteligt kan du vride en klud op i varmt vand, og holde den på stikket i 5-10 minutter, vrid den løbende op i vandet, således kluden er varm hele tiden.
Brug en negl
Der er meget delte meninger omkring, om dette råd virker eller ej. Men princippet er, at hvis man laver et kryds i myggestikket med en negl, vil kroppen presse de fleste af enzymerne ud af stikket, og dermed skulle irritationen, kløen og svien forsvinde. I teorien skulle det virke, men det er langt fra alle, som oplever en lindring.
Men flere steder online, kan du læse historier omkring, hvordan dette meget simple husråd har hjulpet.
Sådan gør du
Pres et kryds i myggestikket med en negl. Pres eller klem evt lidt på stikket, således enzymerne kan blive presset ud.
Spyt
Vores spyt er fyldt med enzymer, og derfor kan spyttet fra et menneske faktisk bruges i behandling af flere ting, f.eks vorter og myggestik. Dog er munden ikke det mest hygiejniske sted, derfor bør du ikke bruge spyt efter du f.eks har spist, eller hvis du har drukket kaffe, øl eller sodavand, da spyttet dermed vil indeholde stoffer, som ikke ligefrem har en positiv virkning på et myggestik.
Så husk at skylde munden, før du evt bruger spyt.
Sådan gør du
Spyt eller slik på myggestikket, når det kløer, herefter vil enzymerne mm i spyttet reducere eller fjerne hudirritationen. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke altid er nok at slikke eller spytte en gang, men at det skal gøres flere gange dagligt.
Har du nogle spørgsmål eller gode råd til, hvordan andre kan behandle myggestik, så skriv dem i kommentarfeltet herunder 🙂
Emsanika skriver
Hvad gør man så hvis man er i skole og ikke har nogle af de der ting.
Cosmos Co skriver
@Emsanika
Er du i skole, burde du have adgang til f.eks varmt vand eller spyt. Om end det ikke er de to mest effektive metoder, så kan begge lindre kløen indtil du får fri og kommer hjem 🙂
anna-sofie skriver
Man bruger spyttet
Cosmos Co skriver
@Anna-Sofie
Spyt er også på listen, som det sidste alternativ. Men det er bare ikke en særlig effektiv metode sammenlignet med flere af de andre 🙂
Patricia skriver
Min mand går på jagt og han har været voldsomt plaget af myg. Faktisk så meget at han ind i mellem ikke har orket at tage afsted. Jeg syntes vi har prøvet rigtig mange ting af. Vi har siden investeret i en myggeskræmmer fra Thermacell. Det virker og den fås både som en mobil dims manden har med på jagt og i en terrasse udgave. Vi har købt vores i Sverige men der er siden kommet et dansk firma til.
Mvh PA
Cosmos Co skriver
@Patricia
Jeg kender ikke lige det apparat, så jeg ved ikke, om det virker, men tak for info 🙂