10 usande fakta om myg og myggestik
Du har måske tidligere fået gode husråd fra din mor, bedstemor, farmor, mormor eller andre, angående, hvordan du undgår myggestik. Eller du har måske læst en af de utallige artikler på nettet om, hvordan du undgår myg og myggestik, hvor der listes en masse råd.
Desværre findes der mange myter omkring, hvad der virker mod myg, samt hvad der holder myggene væk fra terrassen, stuen eller soveværelset. I denne artikel vil vi prøve at liste de 10 største myter omkring myg og myggestik, så de en gang for alle kan blive aflivet.
Så kan du ligeledes undgå at bruge husråd, som ikke virker, og dermed måske slippe helt for myggestik nu og fremover.
Myterne herunder er listet i vilkårlig rækkefølge, da man ikke kan sige, at den ene myte er værre eller mere forkert end en anden.
1. Gin og tonic holder myg væk
Det er helt korrekt, at gin og tonic virker mod malaria parasitten, og derfor giver det god mening, hvis du drikker det dagligt, hvis du opholder dig i områder, f.eks dele af Afrika, hvor myggene bærer på malaria. Når det så er sagt, så har alt forskning dokumenteret, at hverken gin eller tonic holder almindelige myg væk, som f.eks de arter, der lever i Danmark eller Europa.
Faktisk har især gin den negative effekt, at alkohol får dig til at svede mere, og udsende kraftige dufte, som lokker myggene til. Så hvis du drikker gin og tonic i håb om, at det holder myggene væk, er effekten i langt de fleste tilfælde det stik modsatte, nemlig at du ender med at få flere myggestik, end hvis du ikke drak alkohol.
Så gin og tonic er kun virksomt mod malaria, det virker ikke mod myg.
2. Et halvt hvidløg eller løg holder myg væk
Et meget gammelt husråd siger, at hvis du skærer et hvidløg eller løg halvt over, og lægger en halvdel i de rum, hvor du gerne vil undgå myg, som f.eks stuen og soveværelset, vil duften fra hvidløget eller løget skræmme myggene væk.
Det er testet mange gange, og gang på gang er det blevet påvist, at denne metode slet ikke virker.
Først og fremmest udskiller hvidløg og løg ikke duft nok til, at de kan holde myggene væk i et helt rum. Myggene flyver ikke lige hen til løgene, da de ikke bryder sig om lugten, men de kommer relativt tæt på, og derfor virker dette husråd ikke, desværre.
Skal du endelig sætte noget ind i f.eks soveværelset eller stuen, bør du overveje lime og nelliker, som du kan læse mere om her.
Den negative side ved dette råd er, at dit soveværelse kommer til at stinke af hvidløg, eller at duften af hvidløg sætter sig i tøjet.
3. Spis masser af hvidløg
Det er ikke dokumenteret, at det hjælper at spise meget hvidløg, men noget tyder på, at det alligevel har en eller anden effekt, da man f.eks i Sydeuropa spiser meget hvidløg, og ikke har de samme problemer med myg og myggestik. Men i f.eks Grækenland spiser man rigtig meget hvidløg, dvs et fed hvidløg i madet, gør næppe den store forskel.
Derfor findes dette husråd også i artiklen om, hvordan du undgår myggestik,
Det hjælper altså ikke at spise lidt hvidløg, hvis du gerne vil undgå myg, der skal indtages større mængder, og så skal du være indstillet på, at du måske undgår myggestik, men de fleste mennesker vil ligeledes holde afstand til dig, hvis du stinker af hvidløg ud af munden flere dage i træk.
Så overvejer du at teste dette husråd, skal du have elementet med lugten med i dine overvejelser.
4. Elektroniske apparater med lyd, skræmmer myggene væk
Der er kommet et hav af produkter og apparater, som ifølge dem selv, skulle skræmme myggene væk med lyde og lydbølger. Disse produkter kan købes i alle prisklasser.
Forsøg har dog bevist, at lyde og lydbølger ikke skræmmer myg, og det holder dem slet ikke væk. Det har faktisk ingen virkning overhovedet.
Derfor kan du ligeså godt droppe disse elektroniske apparater og spare pengene, for du får IKKE value for the money. Du får et produkt, som slet ikke kan det, som den lover og sælges på!
Kort sagt, SPILD AF PENGE!
5. Sug giften ud det virker
Ved slanger, hvepse og andre kryb, er det muligt at suge giften ud, hvis du er blevet bidt/stukket, og dermed mindste skaderne eller reducere ubehaget ved bidet/stikket. Måske er det derfor, at myten om at du kan suge “giften” ud af et myggestik, og dermed mindske kløe, svie og hævelser, er opstået.
Problemet er bare, at myggen spytter utrolig lidt enzymer på huden omkring det område, hvor den har boret et hul, så den kan suge blod op. Den lille mængde gør det praktisk talt umuligt, at suge noget ud. For den sprøjter intet gift ind, enzymerne ligger på huden omkring stikket.
Dernæst spytter myggen et enzym på huden omkring hullet, således blodet ikke størkner. Dvs der er ikke tale om gift, men et enzym, og det er dette enzym, som huden og kroppen reagerer på, og derefter danner en betændelsestilstand i huden. Så du kan praktisk talt ikke suge det ud, da det ikke ændre det store.
Du kan dog spytte og slikke på myggestikket, hvilket lindre svie og kløe, men det kan du læse mere om i artiklen omkring behandling af myggestik.
6. Myg stikker ikke samme sted to gange
Det er helt korrekt, at myg ikke stikker det samme sted to gange indenfor en periode. Myggen kan nemlig lugte, at den selv eller en anden myg, har stukket i det område tidligere, indenfor de sidste 7-14 dage.
Men det forhindre altså ikke myggen i, at den stikker dig et andet sted på kroppen.
Når der er gået en overkommelig tid, ofte kun 7-14 dage, kan myggen ikke længere dufte tidligere stik og enzymer, og det er dermed muligt, at du bliver stukket det samme sted endnu en gang.
Men sandsynligheden for at det sker, er lille, da kroppen er stor, og myggen dermed har rig mulighed for, at stikke andre steder. Så bliver du stukket det samme sted, eller i det samme område, indenfor kort tid, er det nok mere tilfældighedernes spil, eller også skyldes det, at dette område er mere blottet end andre dele af din krop, og myggen derfor kun har kunnet komme til der.
7. Drik alkohol det holder myggene væk
Et gammel husråd siger, at hvis du drikker masser af alkohol, vil myggene ikke stikke dig, fordi de ikke kan lide smagen af alkohol i blodet. Dette er dog en myte, som slet ikke holder i virkeligheden.
Det forholder sig nemlig således, at når du drikker, så sveder du mere, og du ånder mere CO2 ud, og begge dele tiltrækker myg. Så indtagelse af alkohol øger faktisk risikoen for at blive stukket, fordi du i højere grad tiltrækker myggene.
Den hurtige person vil så spørge, om myggene ikke bliver fulde, hvis de suger blod med alkohol i?
Det korte svar er NEJ. Myg har et separationssystem, en slags membran, hvor blodet bliver sorteret og nedbrudt ved hjælp af enzymer. Ved sorteringen bliver både alkohol, pesticider, medicinrester og andre giftstoffer sorteret fra, således der kun er proteinet fra blodet tilbage. Proteinerne skal hunmyggen bruge for at kunne danne æg.
Så myg bliver ikke fulde, ved at drikke blod med alkohol i, ligesom myg ikke bliver skæve eller svimle, hvis de suger blod fra en person, med andre ting i blodet, som f.eks stærk medicin eller lignende.
8. Spis stærk mad
Et gammel råd lyder, at stærk mad holder myggene væk, da de ikke kan lide smagen af stærk mad. Det kunne lyde meget rigtigt, men fakta er dog, som det også står i punktet herover, at myg har et seperationssystem, og derfor optager de slet ikke de stoffer, som f.eks giver blodet en smag.
Derfor er denne myte helt forkert, myg er kun ude efter proteinet i blodet, således hunmyggen kan danne æg, og arten kan formere sig.
9. Spiser du søde sager tiltrækker du myg
Hvordan myten omkring søde sager, slik, bananer, frugt og andet godt er opstået, det er en gåde, men nogle mener, at søde sager tiltrækker myg. Det er dog forkert. Myg tiltrækkes af sved, CO2, varme og de dufte, som vi mennesker udleder. Nogle mennesker har en duft, som myggene finder mere attraktiv end andres. Hvad det helt præcist er, at myggen går efter, det har forskerne endnu ikke fundet ud af.
Men det er ihvertfald ikke søde sager, det kan de dog konkludere.
Derfor spiller det ingen rolle, om du spiser eller har spist sødt, bon appetit 🙂
10. Apparat med UV-lys holder myggene væk fra dig
Apparater med UV-lys tiltrækker myg, og de er utroligt effektive til at slå myggene ihjel. Så det er helt korrekt, at disse elektroniske stødapparater virker. Problemet er bare, at UV-lyset lokker endnu flere myg til, end der normalt ville være kommet på f.eks din terrasse eller i din stue, og dermed er der større risiko for, at du eller andre bliver stukket.
For myggene flyver ikke direkte hen til apparatet med UV-lys, slet ikke hvis de kommer forbi mennesker på vejen. Og det vil de med stor sandsynlighed gøre, da det ikke er muligt at lave en “flyve labyrint”, som myggene SKAL følge, kan du ikke udelukke, at de kommer forbi jer.
Derfor skal du nøje overveje, om du vil benytte sådan et UV-lys apparat, selvom det virker effektivt. For forsøg i USA har vist, at disse apparater kan lokke op til 8-10 gange så mange myg til, som der normalt ville være kommet forbi. Og med så mange ekstra myg skulle det være underligt, hvis ikke en eller et par fik lyst til at stikke jer. De er jo immervæk på jagt efter blod.
Har du hørt om myter, som ikke passer, eller har du kommentarer eller spørgsmål, så stil dem endelig i kommentarfeltet herunder 🙂
Kilder:
–
–
–
Skriv et svar